dinsdag 17 december 2013

Enschede

Er zijn weinig steden met zo'n rampzalige geschiedenis als Enschede. Elke keer als de stad weer op de been is waordt zij weer te gronde gericht. Die verwoesting is volgens een gezegde te wijten aan de drie B's: brand, bombardementen en burgemeesters, duidend op de berucht sloopwoede van het stadsbestuur. Maar steeds herrijst de stad sterker uit haar as.


Enschede heeft sinds 1325 stadsrechten. De eerste vermelding van de naam is Anneschethe in 1119. Die naam komt volgens de meest gangbare verklaring van het Oud-Saksische An die scethia, wat 'aan de scheiding (grens) of es' betekent. Vroeger hield hier namelijk de bewoonde wereld op. Ten oosten van Enschede lag alleen maar moeras. In de middeleeuwen wordt er gestreden om de grensplaats Enscede, later strategisch Eindscheiding genoemd.

In 1517, 1750 en 1862 brandt Enschede af. Die laatste keer gaat de hele stad eraan. Het is de laatste grote stadsbrand van Europa. Binnen twee jaar is de stad herbouwd. Door de nieuwgebouwde moderne textielfabrieken groeit Enschede uit tot de belangrijkste stad van de regio.
Enschede en textiel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna alles in de stad is te herleiden tot de vijftien invloedrijke textielfamilies die alles naar hun hand zetten: Van Heek, Jannink, Scholten, Blijdenstein, Ter Kuile, Menko en Ten Cate. De sporen zijn nu nog terug te vinden.

Ook de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog laten hun sporen na en eisen honderden slachtoffers. De meeste verwoestingen worden aangericht door de geallieerden die denken dat ze boven Duitsland zijn.

Na de oorlog wordt gestart met de wederopbouw en uitbreiding van de stad. Dan stort in de jaren '70 in korte tijd de textielindustrie in. Een drama voor de stad en de meer dan 13.000 inwonders die er nog werkzaam zijn.

Meer recent (13 mei 2000) slaat de vuurwerkramp diepe wonden in de stad. Maar weer staat Enschede op.




Mijn voorouders komen op 8 augustus 1908 in Enschede wonen. Werk in de textiel heeft ze hier gebracht vanuit Sneek. Het adres heb ik niet kunnen achterhalen.
Wel weet ik dat Steven Tuinstra en Berber Schuil en ieder geval hun jongste zoon Uilke Tuinstra en Aleida Buring op 24 februari 1916 aan de Lasonderstraat 50 wonen.


Deze straat is genoemd naar het stadsdeel "Het Lasonder". Vanaf 1899 heet de straat "Lasonderpad". Bij besluit van 24 oktober 1921 aan het gedeelte tussen de Lasondersingel tot de Roomweg de naam "Tollenstraat" gegeven. Deze straat is weggevaagd na de vuurwerkramp in mei 2000.

Op 28 april 1916 verhuizen ze naar Berkenkamp 14. Deze straat is op 22 maart 1945 door bombardementen verwoest. Hij liep van de Breukinkstraat tot de Brinkstraat. Hier wordt op 16 juli 1916 Steven geboren en op 5 mei 1922 Zwaantje. Berber Schuil is hier overleden op 7 januari 1921.

Op 27 januari 1925 verhuist het gezin met Steven Tuinstra naar Minkmaatstraat 127. Deze straat is genoemd naar het oude erve Minkmaat en loopt van de Oldenzaalsestraat tot de Kotkampweg. Opa Steven Tuinstra is hier op 10 april 1928 overleden.

Op 19 oktober 1931 verhuist het gezin naar Leliestraat 138.


Deze straat loopt van de Minkmaatstraat tot de Laaressingel. In dit huis is het een komen en gaan van familieleden. In 1940 verhuist zoon Steven Tuinstra met zijn vrouw Gerda Assink. Op 5 april 1961 is Uilke overleden. In 1965 gaat de zoon van Steven Tuinstra hier ook wonen met zijn vrouw. Hier word ik geboren.
Op 1 maart 1976 verhuist Aleida naar Lochem en op 2 juni van dat jaar weer terug naar Enschede.



Zoals gezegd verhuizen zoon Steven Tuinstra en Gerda Assink op 6 december 1940 naar de Lipperkerkstraat 300.


Deze straat was de vroegere kerkweg van het erve "De Lipper". Hij loopt van De Klomp tot de Noord Esmarkerrondweg. Aan de Lipperkerkstraat worden 3 kinderen geboren: Uilke, Carel en Lidy.



Op 22 juli 1949 verhuist het gezin naar Pluimstraat 33.




Deze straat loopt van het Gronausevoetpad tot de Oostveenweg. De naam is ontleend aan een pluimveehouder die hier heeft gewoond. In dit huis wordt nog een kind geboren: Steven.

Op 9 juni 1958 verhuist het gezin naar Jacob van Ruysdaelstraat7.
Deze straat is genoemd naar de Nederlandse schilder en loopt van de Zweringweg, westelijk van de Carel Fabritiusstraat, eerst in zuidelijke, daarna in westelijke richting tot de Adriaen van Ostadestraat.

De kinderen van deze tak zijn allemaal weggetrokken uit Enschede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten