zaterdag 14 augustus 2010

Uilke Tuinstra

Uilke Tuinstra is geboren op 30 augustus 1915 in Sneek als zoon van Sijtze Tuinstra en Elizabeth Brandsma.
Zijn schooltijd ligt in Hardegarijp. Na twee jaar ULO stapte hij over naar de Rijkskweekschool in Leeuwarden. Het onderwijzerschap bracht hem niet direct werk. Hij kreeg in 1937 een aanstelling bij de Provinciale Bibliotheek Friesland. Hij volgde nog een studie Nederlands.

Hij was van 1943 tot 1979 schoolmeester aan de openbare school in Dokkum. In die tijd maakte hij verscheidene composities voor een accordeonorkest en voor kinderliedjes.
Vanf 1983 publiceerde hij regelmatig Fries en Nederlandse gedichten in de Dokkumer Krante en de Lyrische Courant, Friese gedichten op de Skriuwerskalinder, voor Operaesje Fers en in het tijdschrift De Strikel. In 1990 won hij de Rely Jorritsmaprijs met zijn gedicht 'Antoine Watteau lĂȘste omgong'.

Naast dichter was Tuinstra ook de componist van een aantal musettewalsen.
Hij debuteerde pas in februari 2007 met de tweetalige dichtbundel Bylden. Dat was een uitgave van het Humanistisch Verbond.

Uilke Tuinstra is op 91-jarige leeftijd overleden op zondag 8 april 2007 in Leeuwarden. Hij werd op vrijdag 13 april 2007 in besloten kring gecremeerd in Goutum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten