dinsdag 3 maart 2015

Paulus Tuinstra

Op 25 februari 1903 is er een bijeenkomst van het Leger des Heils aan het Kleinzand in Sneek. Deze bijeenkomsten veroorzaken nogal eens aanleiding tot opstootjes. Onder de aanwezigen zijn onder andere Paulus Tuinstra, Jacob van Dijk en zijn moeder Hittje Bakker. Hittje krijgt het aan de stok met de officieren van het Leger des Heils. Tenslotte verlaat ze de godsdienstoefening.
Als de bijeenkomst is afgelopen verspert ze samen met haar 14-jarige zoon Jacob de uitgang. De zeemtouwersknecht Paulus Tuinstra duwt haar aan de kant. Zij verzet zich hier tegen. Ook Jacob bemoeit zich met de ruzie. Moeder en zoon vallen Paulus om de beurt aan. Tenslotte haalt Jacob een mes uit zijn zak en geeft Paulus een flinke snee over zijn voorhoofd, waarvan het litteken nog wel enige tijd te zien zal zijn.
De voorzitter van de bijeenkomst zegt dat de vader van Jacob een degelijk man is, maar dat er aan zijn moeder wel iets hapert.

Paulus Tuinstra doet aangifte van mishandeling.

Een jongen van 14 jaar die het voor zijn moeder opneemt is toch zeker niet slecht. Jacob is zo'n jongen, maar hij ging op die dag iets te ver en dat wordt hem kwalijk genomen bij de rechtszitting. De eis is 3 maanden gevang.



Uiteindelijk wordt hij door de Rechtbank van Leeuwarden veroordeeld tot 2 maanden gevangenisstraf.


Leger des Heils (Kleinzand 20)

___

Paulus Tuinstra is geboren op 20-02-1884 in Sneek, zoon van Steven Tuinstra en Berber Schuil. Paulus is overleden op 25-08-1952 in Hilversum, 68 jaar oud.
Paulus trouwde, 26 jaar oud, op 10-11-1910 in Enschede met Mina Akkerman, 22 jaar oud. Mina is geboren op 25-09-1888 in Steenwijk, dochter van Wicher Akkerman en Helena Heinen. Mina is overleden op 15-12-1963 in Rhoon, 75 jaar oud.

Kind van Paulus en Mina:
1. Berber Helena Tuinstra
2. Wicher Steven Tuinstra
3. Helena Mina Tuinstra


___

Geboorteakte Jacob van Dijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten